fbpx
Aluminium buitenschrijnwerk: Is het de investering waard?

Aluminium buitenschrijnwerk: Is het de investering waard?

Als je tijdens je verbouwing het buitenschrijnwerk vernieuwd dan kom je voor de keuze: hout, PVC of aluminium. Met mijn lopende projecten merk ik dat klanten dikwijls twijfelen tussen PVC en aluminium en dat er bij een krap budget meestal wordt gekozen voor PV. Aluminium is nu eenmaal duurder en vaak wordt de vraag gesteld: Is het de investering waard?

Wat zijn de voordelen van aluminium buitenschrijnwerk?

1. Duurzaamheid

Als je ergens gerust in mag zijn dan is het in de duurzaamheid van aluminium buitenschrijnwerk. Aluminium is een standvastig en stevig materiaal dat wel tegen een stootje kan. Bovendien is aluminium corrosiebestendig, ondervindt het geen nadelige effecten van de UV-straling van de zon of andere weersinvloeden en vraagt het niet veel onderhoud. De gemiddelde levensduur van aluminium ramen en deuren bedraagt 50 jaar t.o.v. 40 jaar bij PVC. Bij PVC heb je dan wel verouderingsverschijnselen zoals het verkleuren van de profielen en dit zal je bij aluminium niet tegenkomen. Daarenboven kan men aluminium achteraf volledig recycleren wat het ook nog een milieubewuste keuze maakt.

2. Veelzijdigheid

Bij aluminium buitenschrijnwerk kan je rekenen op een uitgebreide waaier aan mogelijkheden. Dat mag je in de eerste plaats heel letterlijk nemen want wat kleuren betreft kan je kiezen tussen al de beschikbare RAL kleuren, geanodiseerd of gecoat. In de tweede plaats kan je met aluminium ramen en deuren een heel verfijnde uitstraling bekomen want door zijn stevigheid en lichte gewicht kan je grote glaspartijen bekomen met fijne profielen.

3. Veiligheid

Omdat aluminium zo’n sterk materiaal is scoort aluminium buitenschrijnwerk uitstekend op inbraakveiligheid. Daarnaast zijn aluminium ramen en deuren brandveilig omdat ze niet zullen ontvlammen of smelten bij blootstelling aan vuur. Bij PVC ramen en deuren daarentegen is dit wel het geval, PVC draagt bij aan de verspreiding van vuur en rook.

Wat zijn de nadelen van aluminium buitenschrijnwerk?

1. Hoge investeringskost

Aan aluminium buitenschrijnwerk hangt een groter prijskaartje vast dan aan buitenschrijnwerk in PVC: je betaalt zo’n 50% meer. Al wordt de hogere prijs op lange termijn wel gecompenseerd met de lange levensduur en de lage onderhoudskosten.

2. Isolerend vermogen

Er wordt dikwijls gezegd dat aluminium buitenschrijnwerk minder goed isoleert dan ramen en deuren in PVC. Als je puur naar de isolatiewaarde van aluminium kijkt dan kan je inderdaad stellen dat aluminium het minst goed isoleert. De dag van vandaag zijn aluminium ramen en deuren echter voorzien van een degelijke thermische onderbreking waardoor ze dezelfde energieprestatie kunnen behalen als buitenschrijnwerk in PVC.

3. Akoestisch comfort

Aluminium heeft over het algemeen een minder akoestisch isolatievermogen dan PVC, maar ook voor dit nadeel zijn er oplossingen. Zo is de geluidsisolatie heel hard afhankelijk van het gebruikte glas, het type profiel en de plaatsing van het buitenschrijnwerk. Zo kan je gebruik maken van isolerend glas wat eigenlijk dubbel glas is met daartussen een akoestische folie die het geluid absorbeert. Bij de profielen is het dan weer belangrijk dat de juiste dichtingen aanwezig zijn. Tenslotte heeft ook de plaatsing een grote invloed: hoe minder luchtlekken, hoe beter het akoestisch comfort.

Is aluminium buitenschrijnwerk de investering waard?

Als je voldoende budget hebt dan zeg ik volmondig ‘ja’ want ik hecht veel belang aan duurzaamheid, gebruiksgemak en ik ben een fan van de esthetische mogelijkheden. Maar als er minder budget beschikbaar is dan zou ik eerder buitenschrijnwerk in PVC aanraden. Waarom? Energiezuinigheid blijft een van mijn prioriteiten en daar kunnen ook PVC ramen en deuren aan bijdragen. Het bedrag dat je ‘bespaart’ ten opzichte van het aluminium buitenschrijnwerk kan je dan gebruiken voor andere energiebesparende maatregelen.

Download: Aluminium buitenschrijnwerk: Is het de investering waard?

Download dit artikel in pdf

Na het downloaden van deze pdf zal je ook die van de toekomstige artikels in je mail ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment.