fbpx
Verwarmen met een geothermische warmtepomp

Duurzaam verwarmen met een geothermische warmtepomp

Als we vandaag onze woning verbouwen dan proberen we best zoveel mogelijk te focussen op duurzaamheid en energiezuinigheid. We weten dat het isoleren van de woning een grote invloed heeft op energiezuinigheid, maar ook de manier waarop we verwarmen kan hieraan bijdragen. Zo worden warmtepompen gezien als dé toekomst wat duurzaam verwarmen betreft. De geothermische warmtepomp (of bodem-water warmtepomp) zou het meest milieuvriendelijke en efficiëntste verwarmingssysteem zijn.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Via een ondergronds netwerk van buizen (horizontaal ingegraven of verticaal geboord) wordt er warmte onttrokken uit de constante temperatuur van de bodem. Deze warmte wordt via een vloeistof in de buizen overgebracht naar de warmtepomp die er vervolgens de woning mee kan verwarmen. Eens de warmte is overgebracht naar het verwarmingssysteem is de vloeistof afgekoeld en zal deze worden teruggepompt naar het buizenstelsel in de grond. Om vervolgens terug te worden opgewarmd door de constante temperatuur van de bodem.

Wat zijn de voordelen van een geothermische warmtepomp?

1. Duurzame energie

Een bodem-water warmtepomp haalt haar warmte uit de bodem waardoor er geen verbranding van fossiele brandstoffen plaats vindt. Er wordt dus geen CO2 uitgestoten wat de geothermische warmtepomp de meest milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie maakt.

2. Hoge energie-efficiëntie

Iedere warmtepomp werkt deels op elektriciteit, maar bij een geothermische warmtepomp wordt er veel meer energie uit de natuurlijke warmte van de aarde gehaald ten opzichte van de elektriciteit die ze opwekt. Een geothermische warmtepomp heeft een COP van 4-5 wat wilt zeggen dat er voor iedere kilowattuur aan elektriciteit, er 4-5 kWh aan warmte wordt opgewekt. Een traditioneel verwarmingssysteem heeft een COP van 1.

3. Lage operationele kosten

Een geothermische warmtepomp kost je minder aan verbruik omdat je geen fossiele brandstoffen nodig hebt. Voor het opwekken van de elektriciteit wordt er aangeraden om zonnepanelen te installeren. Een bodem-water warmtepomp heeft een lange levensduur waardoor het niet vaak voorkomt dat er onderdelen moeten worden hersteld of vervangen. Ze heeft ook weinig onderhoud nodig ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

Wat zijn de nadelen van een geothermische warmtepomp?

1. Hoge investeringskost

Een geothermische warmtepomp heeft een hogere kostprijs door de nodige grondboringen, de plaatsing van het buizenstelsel in de grond en de installatie van de warmtepomp zelf. Door de lage operationele kosten zal de investering zich op lange termijn wel terugverdienen.

2. Niet altijd mogelijk

Niet alle gronden zijn geschikt voor een geothermische warmtepomp. Gronden met een hoge watervoerende capaciteit en een hoge grondwaterstand zijn het meest geschikt. Als je kiest voor een horizontaal buizenstelsel dan heb je voldoende oppervlakte nodig. Als je kiest voor een verticale plaatsing dan heb je voldoende oppervlakte nodig om de putten te kunnen boren.

Conclusie

Een geothermische warmtepomp is een zeer efficiënte en milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie. Het is van groot belang dat je de voor- en de nadelen afweegt ten opzichte van elkaar om te bepalen dit type warmtepomp een goede oplossing is in jouw situatie.

Download: Verwarmen met een geothermische warmtepomp

Download dit artikel in pdf

Na het downloaden van deze pdf zal je ook die van de toekomstige artikels in je mail ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment.