fbpx
De waarde van je woning verhogen

De waarde van je woning verhogen: Van interieur tot exterieur

Heb jij je al eens afgevraagd hoe je de waarde van je woning kunt verhogen? In dit artikel kan je lezen hoe je op 7 manieren kan zorgen voor een waardevermeerdering van je woning. Daarbij wordt er een verschil gemaakt tussen de waarde van je woning verhogen om meteen daarna te verkopen of om er daarna nog zelf van te kunnen genieten. We gaan hier een stapje verder dan de algemene opfrissingswerken zoals opnieuw schilderen en vloeren.

De waarde van je woning verhogen voor verkoop

1. Energiebesparende maatregelen

Sinds 2023 wordt de waarde van een woning meer en meer bepaald door de energiezuinigheid. Dit is het gevolg van de renovatieverplichting die vanaf 2023 in voege is: Als je een woning koopt met EPC-label E of F dan moet je deze binnen 5 jaar energetisch renoveren naar label D of beter. Veel kopers zien hier tegenop en zijn bereid een hogere prijs te betalen voor een woning met minstens label D. Een mooie kans voor jou om volgende werken al uit te voeren: het dak isoleren, het buitenschrijnwerk vervangen en de verwarmingsketel vernieuwen als het nog geen gascondensatieketel is.

2. Een zolderrenovatie

Een relatief eenvoudige manier om de verkoopwaarde van je woning op te voeren is het aantal bruikbare vierkante meters te verhogen. Dit kan je doen door een onafgewerkte zolder om te vormen tot een volwaardige extra ruimte zoals een slaapkamer(s) en/of bureau. Het voorzien van een vaste trap en de nodige dakramen is een grote meerwaarde.

3. Een gevelrenovatie

Kopers laten zich in hun zoektocht naar een nieuwe woning dikwijls leiden door de uitstraling van de voorgevel. Je hebt er dus alle voordeel bij om de gevel op te frissen of in een nieuw jasje te steken. Denk hierbij aan het zandstralen en opnieuw voegen van een oude baksteengevel of het aanbrengen van een nieuwe verflaag. Wil je nog een stap verder gaan? Isoleer dan de gevels langs de buitenzijde en werk ze opnieuw af. Twee vliegen in een klap: de gevel ziet er als nieuw uit en de woning is energiezuiniger.

4. Een tuinrenovatie

Een goed onderhouden en verzorgde tuin kan ook een trekpleister zijn voor potentiële kopers. Zaai opnieuw gras in waar er kale plekken zijn in het gazon, knip de haag bij of maak de omheining schoon, plant bomen of struiken, creëer een bloemenperk, leg een terras aan, enzovoort. De uitstraling van de tuin zal uiteraard ook afhankelijk zijn van de seizoenen.

5. Een keuken- en badkamerrenovatie

Onterecht wordt er bij het verhogen van de woningwaarde dikwijls als eerste gedacht aan een nieuwe keuken en/of badkamer. Een keuken of badkamer is echter heel persoonlijk en gewoonlijk het eerste dat een nieuwe woningeigenaar zal renoveren. Een keuken- en/of badkamerrenovatie is enkel aan te raden als ook de rest van je woning tiptop in orde is én als je kiest voor een tijdloze keuken en badkamer en degelijke materialen. Het doel is dan een instapklare woning in een neutrale stijl waar de meeste kopers zich in kunnen vinden.

De waarde van je woning verhogen voor eigen genot

1. Voorgaande ingrepen

Uiteraard zijn al de voorgaande ingrepen ook aan te raden voor een waardevermeerdering van je woning voor eigen genot. Meer zelfs, je kan er meer budget aan spenderen en personaliseren omdat je weet dat je er zelf nog jaren genot van zal hebben. Als je ooit verkoopt dan haal je de investering er misschien niet letterlijk terug uit, maar je hebt er zelf al die tijd plezier van gehad en dat is ook wat waard.

2. Een woninguitbreiding

Zoals eerder vermeld zorgt een vergroting van de bruikbare oppervlakte ook voor een vermeerdering in de waarde van je woning. Tenzij je de woning heel goedkoop kan uitbreiden, is een woninguitbreiding enkel aangeraden als je er zelf ook gebruik van gaat maken. Met de huidige bouwprijzen is het namelijk heel moeilijk om de investering van een woninguitbreiding meteen daarna bij verkoop al terug te verdienen.

Aandachtspuntspunten

Ga bij de gemeente steeds na of de uit te voeren werken vergunningsplichtig zijn en vraag indien nodig een melding of vergunning aan. Dit om bouwmisdrijven en een waardevermindering van je woning als gevolg te voorkomen.

De waarde van een woning is niet enkel afhankelijk van de staat waarin de woning zich bevindt. Volgende factoren beïnvloeden mee de prijs: de locatie, het woningtype, de grootte, de marktomstandigheden, de buurtontwikkeling en de rentestanden. Ga er nooit blindelings vanuit dat de besproken ingrepen de waarde van je woning ook effectief gaan verhogen, maar doe onderzoek om te kijken wat er op jouw woning van toepassing is.

Download: De waarde van je woning verhogen

Download dit artikel in pdf

Na het downloaden van deze pdf zal je ook die van de toekomstige artikels in je mail ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment.