fbpx
Vocht en schimmelproblemen bij isoleren van een hellend dak

Zo voorkom je vocht- en schimmelproblemen bij het isoleren van een hellend dak

Wist je dat vocht- en schimmelproblemen de meest voorkomende problemen zijn na het fout isoleren van een hellend dak? Gelukkig weet jij na het lezen van dit artikel perfect waar je op moet letten als je in de toekomst je hellend dak zou willen isoleren.

Schimmelproblemen beter voorkomen dan genezen

Een dak dat op de verkeerde manier wordt geïsoleerd, leidt in veel gevallen tot vocht- en schimmelproblemen. Deze problemen leiden dan weer tot een vermindering van de werking van de isolatie, een belemmering in je comfort en een aanval op je portemonnee. Gemaakte fouten tijdens het isoleren van een hellend dak zijn niet zo gemakkelijk recht te trekken. Of toch zeker niet zonder breekwerken indien je het hellend dak al aan de binnenzijde hebt afgewerkt met bijvoorbeeld gipskartonplaten of OSB platen. Wees er maar zeker van dat je het van de eerste keer goed wilt (laten) doen.

Vijf belangrijke aandachtpunten

Ga jij in de toekomst je hellend dak isoleren? Houd dan rekening met volgende vijf belangrijke aandachtspunten. Ongeacht of je de werken wilt laten uitvoeren door een professional of wanneer je zelf een deel wilt uitvoeren.

1. Type isolatiemateriaal

Er zijn heel wat soorten isolatiematerialen op de markt. Bij hellende daken zijn minerale wol en PUR isolatie de meest gebruikte varianten. Elk type isolatiemateriaal heeft zijn eigen eigenschappen, verwerkingswijze en voor- en nadelen. Zo wordt minerale wol gebruikt om te plaatsen tussen de balkenstructuur wanneer de dakpannen nog in goede staat zijn en het dus niet gewenst is om deze te verwijderen. PUR isolatie wordt dan weer gebruikt om het dak te isoleren langs de buitenzijde, wat ook wel de sarking methode wordt genoemd. Kies dus het type isolatiemateriaal dat bij de constructie en de staat van je dak past.

2. Dampremmende laag

Om vocht- en schimmelproblemen door condensatie te voorkomen is het van uiterste belang dat er een dampscherm wordt geplaatst. Dit dampscherm wordt geplaatst aan de warme kan van de isolatie, dus aan de zijde van de binnenruimte. Het dampscherm moet goed aansluiten aan de isolatie en aan de randen worden vastgekleefd zodat er een luchtdicht geheel wordt gecreëerd.

3. Ventilatie

Vergeet geen ventilatievoorziening want ook een goede ventilatie is van cruciaal belang om condensatieproblemen te voorkomen. Denk daarbij aan een plaatselijke ventilator in natte ruimtes zoals de badkamer en raamroosters in de droge ruimtes zoals de slaapkamers.

4. Luchtdichting

Om warmteverliezen te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan de luchtdichtheid van je hellend dak. Zorg ervoor dat alle naden en kieren worden gedicht en dat de verschillende bouwmaterialen mooi aansluiten. Zoals eerder gezegd wordt het dampscherm vastgekleefd aan de randen, maar vergeet ook de kieren aan bijvoorbeeld een dakdoorvoer voor ventilatie niet te dichten.

5. Professionele installatie

Je kent vast de bekende uitspraak ‘Wat je zelf doet, doe je beter’? Ik denk daar anders over en zou eerder zeggen ‘Ieder zijn eigen expertise’. Een hellend dak isoleren is een complex gegeven en een goed vakman weet waar hij mee bezig is. Je gaat dus best op zoek naar een professioneel dakwerker die je kan bijstaan bij het isoleren van je dak. Vraag voldoende referenties op en kies niet blindelings voor de goedkoopste offerte.

Download: Vocht en schimmelproblemen bij isoleren van een hellend dak

Download dit artikel in pdf

Na het downloaden van deze pdf zal je ook die van de toekomstige artikels in je mail ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment.