fbpx
Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Twee manieren om te verwarmen en koelen met een warmtepomp

Warmtepompen staan gekend als duurzame installaties die een woning of sanitair water op een energiezuinige en milieuvriendelijke wijze verwarmen. Een bijkomend voordeel van warmtepompen is dat ze naast een warm binnenklimaat in de winter ook kunnen zorgen voor een koel binnenklimaat in de zomer. Je leest het goed: met een warmtepomp kan je ook je woning koelen.

Algemene werking van een warmtepomp

In tegenstelling tot de klassieke mazoutketel of de gascondensatieketel maakt een warmtepomp geen gebruik van fossiele brandstoffen. Een warmtepomp onttrekt de warmte uit zijn omgeving. Zo halen een lucht/lucht en lucht/water warmtepomp warmte uit de buitenlucht, een water/water warmtepomp uit grondwater en een bodem/water warmtepomp uit de bodem. Om dit te kunnen verbruikt de warmtepomp elektriciteit. De installatie van een warmtepomp gaat dan ook meestal gepaard met zonnepanelen.

Koelen met een warmtepomp

Je woning koelen met een warmtepomp kan op twee manieren, namelijk actief of passief.

Actieve koeling

Bij actieve koeling wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd: de warmtepomp ontrekt warmte uit de woning en geeft deze af aan de buitenomgeving.

  • Een lucht/lucht warmtepomp ontrekt met zijn binnenunit de warmte uit de ruimte en geeft die via de buitenunit af aan de omgeving waardoor deze fungeert als een airco.
  • Een lucht/water warmtepomp koelt het water in de leidingen en neemt de warmte uit de woning op om deze vervolgens af te geven aan de omgeving.

Passieve koeling

Bij passieve koeling werkt de warmtepomp nog in dezelfde richting, maar ze onttrekt koelte uit zijn omgeving in plaats van warmte. Dit is enkel mogelijk bij geothermische warmtepompen omdat de omgevingstemperatuur constant moet zijn.

  • Een water/water warmtepomp onttrekt de koelte uit het koude grondwater waarbij weersomstandigheden geen rol spelen.
  • Een bodem/water warmtepomp onttrekt de koelte uit de bodem waarbij het rendement in het begin van de zomer beter zal zijn dan op het einde omdat de bodem stillaan mee opwarmt.

Kiezen voor actieve of passieve koeling

Wil je de meest energiezuinige en ecologische oplossing?

Dan kies je best voor passieve koeling, ook wel natuurlijke koeling genoemd. Hou er rekening mee dat de kostprijs van een geothermische warmtepomp hoger ligt dan die van een lucht/lucht of lucht/water warmtepomp.

Wil je de meest efficiënte oplossing?

Dan kies je best voor actieve koeling omdat je meer controle hebt over het koelproces en je kan de temperatuur lager krijgen dan met passieve koeling. Het energieverbruik zal dan uiteraard ook hoger liggen.

Download: Verwarmen en koelen met een warmtepomp

Download dit artikel in pdf

Na het downloaden van deze pdf zal je ook die van de toekomstige artikels in je mail ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment.