fbpx
Renovatieverplichting in 2023

Renovatieverplichting als je een woning koopt in 2023

Ben jij van plan om een woning te kopen? Weet dan dat de kans groot is dat je vanaf 2023 moet voldoen aan de renovatieverplichting als de gekochte woning een slechte energieprestatie heeft. Wat deze renovatieplicht precies inhoudt kan je lezen in dit blogartikel.

De renovatieverplichting vanaf 2023

De renovatieplicht is van toepassing voor nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen en appartementen met EPC label E of F. Ze stelt dat je vanaf het verlijden van de authentieke akte vijf jaar de tijd hebt om de woning energiezuiniger te maken tot energielabel D of beter. Dit moet je kunnen aantonen met een nieuw EPC attest na de renovatie. Indien je hier niet in slaagt dan kan je een boete krijgen tussen de €500 en €200.000.

Je woning energiezuiniger maken

Om je woning te renoveren tot energielabel D is het dikwijls al voldoende om het dak te isoleren, het buitenschrijnwerk te vervangen en een gascondensatieketel te plaatsen. Maar het kan natuurlijk altijd beter! Ons einddoel is een energiezuinige woning met EPC label A en om dit te bereiken moeten we op termijn de volledige buitenschil isoleren, een duurzame verwarmingsinstallatie en gebruik maken van hernieuwbare energie. Als je gaat renoveren in fases is het heel belangrijk dat je toewerkt naar het einddoel en dat alle fases op elkaar zijn ingestemd. Op deze manier kan je dubbel werk en extra kosten besparen.

Toekomstvisie

De renovatieverplichting vanaf 2023 is nog maar de eerste stap om de Vlaamse Energiedoelstelling van 2050 te halen. Zo zullen er zowel voor woningen als appartementen nog drie stappen volgen waarin de laatste stap de renovatieverplichting tot EPC label A zal zijn. In de schema’s hieronder kan je het vooropgestelde langetermijnpad voor woningen en appartementen bekijken.

Verstrenging renovatieverplichting
Download: Renovatieverplichting in 2023

Download dit artikel in pdf

Na het downloaden van deze pdf zal je ook die van de toekomstige artikels in je mail ontvangen. Uitschrijven kan op elk moment.