fbpx

BOUWEN OF VERBOUWEN?

bouwen-of-verbouwen

Het is zover, je bent klaar voor je eigen woning! Een instapklare woning is niet aan jou besteed. Nee, jij wilt een woning die volledig voldoet aan jouw wensen en eisen. Heb je de knoop dan al doorgehakt? Want nu kan je nog twee kanten uit: bouwen of verbouwen? We kunnen niet zeggen dat de ene optie beter is dan de andere. Beiden hebben hun voor- en nadelen, we zetten ze graag voor je op een rijtje.

VERBOUWEN

Voordelen verbouwen:

 1. Een van de gekendste voordelen bij verbouwen is dat je kan genieten van een gunstig btw-tarief van 6%. Hierbij is het wel belangrijk dat je er rekening mee houdt dat de woning minstens tien jaar oud moet zijn.
 2. Verbouwen is over het algemeen goedkoper dan bouwen. Er moet geen bouwgrond worden aangekocht, er moeten geen bodemonderzoeken gebeuren en de epb-eisen zijn minder streng waardoor de installatiekost van technieken lager ligt.
 3. Wanneer je gaat verbouwen heb je de mogelijkheid om de werken te gaan opsplitsen in fases. Op deze manier kan je de kosten spreiden en kan je dus alvast starten met een kleiner budget.
 4. Als je ervoor kiest om de woning met de jaren te gaan verbouwen dan kan je er al intrekken wanneer de belangrijkste werken gebeurd zijn. Zo kan je extra huurkosten of een dubbele lening vermijden of beperken.
 5. Woningen die verbouwd zijn, hebben meestal veel karakter door de authentieke elementen die al aanwezig zijn in de bestaande toestand. Een (interieur)architect weet hier wel raad mee.
 6. Het aanbod aan woningen die nood hebben aan een verbouwing is heel groot. Hierdoor kan je kieskeuriger zijn en nog altijd genieten van een uitstekende locatie.
 7. Bij verbouwingen ben je minder afhankelijk van bouwvoorschriften en normering omdat ze dikwijls soepeler en minder streng zijn. Dit kan zeker in je voordeel spelen.

Nadelen verbouwen:

 1. Als je gaat verbouwen hang je uiteraard vast aan de bestaande toestand van de woning. De mogelijkheden zijn in die zin beperkter, maar met de nodige kennis en inzicht kan je deze beperkingen omzetten in sterktes. Daarom raden wij aan om altijd te vragen naar het standpunt van een (interieur)architect. Zij/hij zal je snel kunnen zeggen wat de mogelijkheden zijn.
 2. Zoals eerder gezegd is het algemeen goedkoper om te verbouwen, maar houdt er wel rekening mee dat je voor onverwachte problemen en kosten kan komen te staan. Vaak kom je deze problemen pas tegen tijdens het verbouwen omdat ze daarvoor onzichtbaar waren.
 3. Aansluitend op vorig punt: doordat er onverwachte problemen kunnen opduiken, zijn de kosten op voorhand moeilijker in te schatten dan wanneer je gaat bouwen. Je kan best een marge incalculeren in je verbouwbudget zodat je deze onvoorzien kosten kan opvangen als die er zouden zijn.
 4. Het voordeel dat je al in de woning kan wonen tijdens het verbouwen kan natuurlijk ook een nadeel zijn. Hoelang hou je het vol om tussen het stof en de werken te leven?

BOUWEN

Voordelen bouwen:

 1. Het grootste voordeel als je gaat bouwen is dat je van niks vertrekt en alles volledig naar wens en op maat kan gaan indelen. Dit binnen de mogelijkheden van de voorschriften en normen natuurlijk.
 2. De epb-eisen voor nieuwbouw woningen liggen ontzettend hoog waardoor je woning energiezuinig zal zijn. Tijdens het bouwen liggen de kosten hoger, maar deze zal je doorheen de jaren terugverdienen omdat je ook veel bespaard.
 3. Wanneer je in de toekomst beslist om de woning te verkopen speelt een nieuwbouw woning je in het voordeel. Omdat de woning nog maar recent gebouwd is en uit nieuwe materialen bestaat, zal de verkoopwaarde stijgen.
 4. Omdat je van nul iets opbouwt, kan de uitvoering van de werken beter gepland worden. Hierdoor kom je ook minder voor onverwachte problemen of kosten te staan. Je weet op voorhand waaraan je je kan verwachten.
 5. Bij een nieuwbouw woning is zoals het woord het zelf zegt alles nieuw. Hierdoor zal je niet snel terug op kosten worden gejaagd door herstellingswerken of nieuwe normen en eisen.

Nadelen bouwen:

 1. Als je gaat bouwen heb je van bij de start een groter totaalbudget nodig. Je moet immers eerst bouwgrond kopen en dan heb je nog de effectieve bouwkosten.
 2. Over het algemeen zijn de kosten moeilijker te spreiden dan bij een verbouwing. Je zou ervoor kunnen kiezen om eerst de bouwgrond te kopen en pas later te beginnen met bouwen. Al moet je hier wel goed navragen bij de gemeente of er dan geen extra belastingen worden gevraagd voor de periode dat het perceel onbebouwd is.
 3. Wanneer je beslist om te gaan bouwen weet je dat je niet meteen in de woning zal kunnen intrekken. Als je dan ergens huurt of een dubbele lening moet betalen kunnen deze extra kosten al snel hoog oplopen. Al bieden de meeste banken hier wel een oplossing voor.
 4. Bij een nieuwbouw woning kan je niet genieten van een verlaagd btw-tarief. Op al de materialen en werken zal er 21% btw worden gerekend.
 5. Omdat je afhankelijk bent van strengere normen en eisen moet er met heel veel rekening worden gehouden waardoor de mogelijkheden soms iets beperkter zijn of de kosten iets hoger. Maar zoals eerder aangehaald kan je dit op termijn als een voordeel bezien.
 6. De grootste moeilijkheid als je gaat bouwen is nog het vinden van een geschikte bouwgrond. Bouwgronden zijn heel schaars geworden in stedelijke omgevingen waardoor de prijzen daar ook heel hoog zijn. Wil je niet in de nabijheid van een stads- of dorpscentrum wonen, dan heb je meer mogelijkheden.

Zowel bij verbouwen als bij bouwen zijn er veel externe factoren die je uiteindelijke beslissing zullen beïnvloeden. Het is niet omdat er bij de ene optie meer voor- of nadelen zijn, dat deze optie ook beter is dan de andere. Om de juiste keuze te kunnen maken moet je een duidelijk standpunt kunnen innemen over de verschillende factoren. Laat je niet enkel leiden door het kostenplaatje want als je alles bij elkaar telt zullen de kosten niet veel van elkaar verschillen.

Stel jezelf eerder vragen zoals:

 • Waar wil ik wonen? Wil ik in een stedelijke omgeving wonen of is dit niet doorslaggevend?
 • Wil ik een woning die volledig is ingedeeld en gebouwd op basis van mijn wensen en eisen? Of wil ik een woning die kan worden omgevormd naar mijn wensen en eisen binnen de bestaande toestand?
 • Moet ik direct kunnen intrekken in de woning? Of is het geen probleem dat ik tijdelijk nog ergens anders woon?
 • Wil ik kunnen intrekken in een woning die volledig af is? Of kan ik ermee leven dat de werken gefaseerd gebeuren?
 • Vind ik het belangrijk dat de woning duurzaam en energiezuinig is?

Bekijk de voor- en nadelen in het juiste perspectief. Weeg ze af ten opzichte van je eigen persoonlijke situatie en luister ook naar je gevoel. Het gaat hier over een woning waar je een groot deel van je leven in gaat vertoeven, dus je wilt hier de juiste keuze maken. Veel succes!

Heb je toch nog twijfels of bepaalde vragen? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen. Wij luisteren graag naar je verhaal en willen met je meedenken.

Koekje erbij?

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren. Door de website te blijven gebruiken accepteer je ons cookiebeleid.