fbpx

Aflevering 5: Huizenjacht – 4 cruciale stappen

Welkom bij een nieuwe aflevering van Verbouwingsinzicht! Is het jouw droom een woning te verbouwen tot je droomwoning, maar ben je nog op huizenjacht? Ik besef maar al te goed hoe moeilijk het is om een geschikte woning te vinden en hoeveel twijfels en stress het met zich kan meebrengen als je niet goed weet hoe je hieraan moet beginnen. Daarom deel ik in deze aflevering vier cruciale stappen die je gaan helpen in de zoektocht naar de geschikte woning voor een verbouwing.

Stap 1

Voorbereiding is alles! Voor je op zoek gaat naar een woning is het belangrijk dat je weet wat je juist zoekt. Dit klinkt natuurlijk heel logisch, maar deze stap wordt dikwijls veel te overhaast doorlopen. Zo worden er vaak lange lijsten opgemaakt met punten waaraan de woning moet voldoen, zonder er echt bij stil te staan welke punten prioriteit hebben. Op deze manier ga je op zoek naar een speld in een hooiberg, want probeer maar eens een woning te vinden die aan alle punten voldoet én dan ook nog eens binnen het budget valt.

Wat je best kan doen is starten met een uitgebreide wishlist waarin je effectief alle punten opsomt die in je opkomen als je aan je droomwoning denkt. Vervolgens ga je deze uitgebreide wishlist opsplitsen in ‘must haves’ en ‘nice to haves’. Wees hier voor jezelf realistisch in en hou in je achterhoofd dat de ‘nice to haves’ dikwijls nog mogelijk zijn als je de woning gaat verbouwen.

Stap 2

Nu je concreet weet waar je naar op zoek bent, kan je de punten van je ‘must haves’ wishlist gebruiken als parameters zodat je doelgericht kan gaan zoeken. Probeer een woning niet meteen af te schrijven omdat de foto’s op de immo website je afschrikken. Ga ook zeker eens wandelen of fietsen in de wijken waar je graag zou willen wonen. Niet alle woningen worden online verkocht.

Zorg er voor dat je voldoende woningen selecteert om te gaan bekijken. Door meerdere woningen te bezoeken krijg je een beter beeld van wat er allemaal op de markt is en wat de mogelijkheden zijn.

Stap 3

Eens je een selectie van woningen hebt gemaakt begint het echte werk: de woningen gaan bezoeken. Ieder huisbezoek moet je zien als een inspectie waarbij je de woning gaat analyseren om zo te bepalen welke woning geschikt is. Ik geef je alvast zeven aandachtpunten die daarbij doorslaggevend zullen zijn.

Dat zijn de oriëntatie van de woning, de indeling van de woning, de algemene staat van de woning, het EPC attest, de verwarming, de elektriciteit en eventuele bezwarende omstandigheden.

Stap 4

Als je de voorgaande stappen hebt gevolgd dan heb je nu verschillende analyses van woningen die in aanmerking komen. Nu is het nog een kwestie van de knoop door te hakken en ook daar heb ik een aantal tips voor.

Ik raad je aan om voor iedere woning de voor- en nadelen op te schrijven. Denk daarbij aan een vergelijking met je wishlist, de verbouwingsmogelijkheden, de kostprijs van de woning en de verbouwingskosten.

Om de verbouwingskosten te bepalen moet je een opsomming maken van al de werken die je wilt uitvoeren en vervolgens ga je daar prijzen aan koppelen. Op het internet kan je heel wat prijzen terugvinden, maar deze zijn niet altijd even betrouwbaar. Voor realistische prijzen vraag je best raad aan een aannemer of architect.

Tenslotte moet je terugkoppelen naar je budget. Maak de totale prijs op door de aankoopprijs van de woning samen te tellen met de registratiekosten, notariskosten en verbouwingskosten. Op deze manier kan je nagaan welke woning en verbouwing haalbaar zijn voor je budget. Heb je niet voldoende budget? Bekijk dan of je de verbouwing kan opsplitsen in fases. Ben je na het doorlopen van deze vier stappen een woning tegengekomen die je kan verbouwen tot je droomwoning? Volg je hart en go for it!

Koekje erbij?

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren. Door de website te blijven gebruiken accepteer je ons cookiebeleid.