fbpx

Aflevering 4: BTW regeling bij verbouwingen

Vandaag gaan we het hebben over de BTW regeling bij verbouwingen van woningen omdat ik merk dat er daar nog veel onduidelijkheden over bestaan.

Als je kostenramingen of offertes ontvangt dan wordt hier gewoonlijk de prijs weergegeven exclusief BTW. Ik wil je vandaag een paar regeltjes meegeven zodat je zelf kan inschatten hoeveel % BTW je nog bij deze prijzen moet optellen.

Om te beginnen wil ik hier het onderscheid maken tussen diensten en de effectieve verbouwingswerken. Voor diensten betaal je namelijk altijd 21% BTW en hieronder vallen bijvoorbeeld het ereloon van de architect, landmeter, stabiliteitsingenieur, epb-verslaggever en veiligheidscoördinator.

Voor de verbouwingswerken daarentegen kan je genieten van een verlaagd BTW-tarief van 6% indien er aan de juiste voorwaarden wordt voldaan. Ik zet deze voorwaarden voor jou op een rijtje.

De eerste voorwaarde is dat de woning ouder moet zijn dan 10 jaar.

De tweede voorwaarde is dat de woning voor minstens 50% wordt gebruikt voor privé doeleinden. Als je bijvoorbeeld een kantoor of praktijkruimte in je woning hebt dan mag deze niet meer dan 50% van de woning bedragen.

Een derde voorwaarde is dat de materialen én werken rechtstreeks aan de eigenaar of huurder van de woning worden gefactureerd door een geregistreerde aannemer. Dit wil zeggen dat je als zelfbouwer 21% BTW betaalt op alle materialen.

Dat waren de voorwaarden, maar je moet ook nog rekening houden met het gegeven sloop en heropbouw. Sloop en heropbouw wordt namelijk niet gezien als verbouwing en dit is al het geval vanaf er meer dan 50% van de originele woning wordt vernieuwd. Voor sloop en heropbouw geldt in principe het BTW-tarief van 21%, maar er zijn hier een aantal uitzonderingen.

Zo geldt er in een aantal steden een verlaagd BTW-tarief van 6% op voorwaarde dat de sloop en heropbouw in één handeling gebeurt en dat de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. Deze regel is van toepassing in Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas.

Daarnaast is het verlaagde BTW-tarief van 6% uitgebreid tot heel het Belgische grondgebied van 1 januari 2021 tot 31 december 2022. Twee voorwaarden hierbij zijn dat de woning gedurende 5 jaar de enige én eigen woning van de bouwheer moet zijn en dat de bewoonbare oppervlakte maximum 200m² is.

Dat is het zowat in een notendop betreffende de BTW regeling bij verbouwingen van woningen. Al wil ik hier wel nog een voorbeeld aan toevoegen waar vaak misverstanden over ontstaan en dat is de verbouwing van een keuken. Indien je voldoet aan de drie voorwaarden van het verlaagde BTW-tarief dan kan je een nieuwe keuken laten uitvoeren aan 6% BTW, maar dit is niet van toepassing op de volledige keuken. Inbouwtoestellen zoals de oven, het vuur, de koelkast of de vaatwasmachine vallen onder de standaard 21% BTW.

En dan zou ik nog willen afsluiten met een tip. Als je twijfelt over het BTW tarief dat van toepassing is op je verbouwing, ga dan informeren bij het centrum KMO. Dit is de vroegere BTW administratie. Dat was het alweer voor vandaag. Volgende week ben ik er weer met een nieuwe aflevering van Verbouwingsinzicht. Tot dan!

Koekje erbij?

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren. Door de website te blijven gebruiken accepteer je ons cookiebeleid.