fbpx

Aflevering 3: Heb ik een vergunning nodig voor mijn verbouwing?

Wil jij binnenkort je woning te gaan opknappen of verbouwen? Vergeet dan zeker niet na te gaan of je voor de geplande werken een vergunning nodig hebt want op bouwovertredingen kunnen zware boetes staan.

In deze aflevering van Verbouwingsinzicht wil ik je laten zien hoe je zelf kan nagaan of je al dan niet een vergunning moet aanvragen voor de werken die je wilt uitvoeren aan je woning.

Om te beginnen kan je verbouwingwerken opsplitsen in vier categorie├źn: niet-vergunningsplichtige werken, werken die worden vrijgesteld, meldingsplichtige werken en vergunningsplichtige werken. We zullen op iedere categorie wat dieper inzoomen zodat je een idee hebt van welke werken in welke categorie vallen.

Niet-vergunningsplichtig

Onder niet-vergunningsplichtige werken vallen eenvoudige onderhoudswerken zoals het vervangen van ramen, het vervangen van beschadigd pleisterwerk, het vervangen van oude dakpannen, enz.

Vrijstelling

Werken die worden vrijgesteld zijn werken die geen invloed hebben op de stabiliteit van de woning, die het volume van de woning niet wijzigen en die het uitzicht van de straat niet wijzigen. Voorbeelden van deze werken zijn het plaatsen van voorzetrolluiken, het plaatsen van een platdakraam, het opsplitsen van een slaapkamer in twee kleinere slaapkamers, het voorzien van spouwmuurisolatie, enz.

Een vrijstelling is enkel geldig wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Op www.omgevingsloket.be/verbouwen kan je doorklikken naar een checklist waaraan de werken moeten voldoen.

Melding

Meldingsplichtige werken zijn werken die worden uitgevoerd in de woning of aan zijgevels, achtergevels of aan het dak en die een invloed hebben op de stabiliteit van de woning. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van een nieuwe raamopening in een zij- of achtergevel, het uitbreken van een dragende wand om twee ruimten ten verbinden, het uitvoeren van een volledig nieuw dak, enz.

Een melding is enkel mogelijk als de werken moeten voldoen aan een aantal voorwaarden dewelke je ook kan terugvinden in een checklist op www.omgevingsloket.be/verbouwen.

Vergunning

Werken die vergunningsplichtig zijn hebben invloed op de stabiliteit van de woning en zorgen voor een wijziging in het bouwvolume en/of het straatbeeld. Ook de werken die niet vallen onder een vrijstelling of melding, omdat ze bijvoorbeeld niet voldoen aan de voorwaarden, zijn vergunningsplichtig.

In de meeste gevallen gaat het hier om een uitbreiding van de woning of een totaalverbouwing. Hoewel een uitbreiding van je woning ook kan vallen onder een melding indien er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. Hier kan je meer over lezen op www.omgevingsloket.be/uitbreiden.

Aandachtspunt

Belangrijk om te weten is dat er door de gemeente bijkomende voorwaarden kunnen worden opgelegd voor een vrijstelling of een melding. Vraag dus altijd bij je gemeente na of de werken die je wilt uitvoeren niet-vergunningsplichtig, vrijgesteld, meldingsplichtig of vergunningsplichtig zijn.

Tip

Kleine werken op en rond de woning worden dikwijls vrijgesteld van een vergunning. Denk daarbij aan verbouwingswerken die de stabiliteit of het straatbeeld niet aanpassen, het aanleggen van een terras of zwembad, het plaatsen van zonnepanelen, het plaatsen van een tuinomheining, enz. Hou wel in het achterhoofd dat daar steeds voorwaarden aan verbonden zijn. Op www.omgevingsloket.be/gebouw kan je een handig overzicht vinden van deze kleine werken.

Twijfel je of heb je hulp nodig, vraag dan raad aan een architect. Ik help je graag verder! Hiervoor kan je mailen naar info@kvdarchitectuur.be.

Dat was het alweer voor vandaag. Ik zie je graag weer volgende week in een nieuwe aflevering van Verbouwingsinzicht. Tot dan!

Koekje erbij?

Wij gebruiken cookies om onze website te optimaliseren. Door de website te blijven gebruiken accepteer je ons cookiebeleid.